Menu
Openingstijden

Artifort

Plaisier Interieur is de bekendste Artifort specialist van Rotterdam en omstreken. Het Nederlandse Artifort is wereldwijd zeer geliefd en neemt bij Plaisier Interieur een bijzondere plaats in.
De banken, tafels, fauteuils en stoelen van Artifort zijn perfect toepasbaar in huis of op het werk. Belangrijke ontwerpers zijn o.a. Pierre Paulin, Geoffrey Harcourt, René Holten en Patrick Norguet. Zo komen o.a. de wereldberoemde ontwerpen, de Artifort Mare, Artifort Orange Slice en de Artifort Tulip voort uit de designfabriek Artifort uit Schijndel. Ontdek nu Artifort bij de grootste design woonwinkel van Rotterdam en omstreken!

Het prachtige design van Artifort ervaren? Meld u dan nu aan voor de Artifort brochure. De brochure krijgt u gratis van ons thuisgestuurd en staat boordevol inspiratie.
Artifort Track
Waarom Plaisier Interieur?
Ruim 125 jaar ervaring
7.000m² inspiratie!
CBW Erkend
Deskundig advies
CBW Certificaat
Deskundig interieuradvies?
Onze interieurontwerpers helpen u graag uw interieurwensen waar te maken.

Design van Artifort

Kunst, comfort en tijdloos design. Het zijn de krachtige pijlers van de exclusieve en oogstrelende Artifort meubelcollectie. Dit design merk levert keer op keer de prachtigste design meubels. Topkwaliteit met een bijzondere uitstraling. Plaisier Interieur heeft een kleurrijk aanbod aan stoelen, banken, tafels en fauteuils van dit wereldberoemde merk, dat een blikvanger in uw huiskamer, kantoor, directiekamer of ontvangstruimte is. Het zijn Artifort meubels voor iedereen die waarde hecht aan modieuze vormgeving en functionaliteit. Kijk en overtuig u op onze website van de design meubels van dit Nederlandse merk, of bezoek onze grote showroom in Ridderkerk voor onze Artifort collectie.

Bij Artifort stoelen gaan kwaliteit en design hand in hand

Bij de onderscheidende Artifort stoelen gaan kwaliteit, doelmatigheid en design hand in hand. Van avantgardistische fauteuils met aluminium onderstel voor optimaal zitcomfort tot elegante stoelen voor een actieve zithouding. Van speelse Tulip stoelen tot sprekende Shark stoelen met een vloeiende vorm. De aparte Artifort stoelen worden gemaakt van vele verschillende stoffen en leersoorten, wat een eindeloze collectie in vele kleuren oplevert. De lederen huiden zijn zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit en structuur, wat de Artifort stoelen een natuurlijke uitstraling kan geven. U kunt ook kiezen voor een duurzame stoffen stoel in tijdloze kleuren.

Een Artifort bank is kunstzinnig en duurzaam

Een Artifort bank is kunstzinnig en duurzaam. De stijl is uniek en niet snel te vergelijken met een doorsnee bank in het gemiddelde wooninterieur. In een Artifort bank komen design en comfort samen. Op basis van bijzondere materiaalcombinaties ontstaan creatieve ontwerpen met een aparte vormgeving en niet-alledaagse kleuren. Een bank vormt een meerwaarde voor elk interieur en is een lust voor het oog. Een Artifort bank is zowel een praktisch meubelstuk als een kunstwerk op zich. De Artifort Mare bank geldt als het visitekaartje binnen de collectie van Artifort.

De Artifort Mare is in vele varianten verkrijgbaar

De Artifort Mare is een strakke en tijdloze bank of fauteuil die zowel in een klassieke als moderne wooninrichting past. De comfortabele designbank heeft halverwege een karakteristieke inkeping. De bank is in diverse varianten verkrijgbaar: als 2-zits, 2,5-zits en 3-zits bank met smalle of brede armleuningen, maar ook als loveseat en fauteuil. De elegante Mare bank kan geleverd worden in verschillende stoffen en leersoorten en is geschikt voor vele opstellingen.

Uniek kijkje achter de schermen bij Artifort

Plaisier Interieur heeft een uniek kijkje achter de schermen mogen nemen bij Artifort in Schijndel! Bij aankomst werden we overweldigd door alle mooie meubels in de showroom. We kregen een schitterende tour door de grote fabriek en de mooie showroom in Schijndel.
Al snel wordt duidelijk waarom Artifort zo geliefd is: design, functionaliteit en kwaliteit gaan hand in hand bij Artifort. Dat zie je aan alles. Artifort staat voor meubilair dat levenslang meegaat. In veel gevallen wordt een Artfort meubel doorgegeven van generatie op generatie. Het geheim is het gebruik van hoogwaardige materialen en de productie wordt uitgevoerd door échte vakmensen.

Artifort
Artifort

Natuurlijk zijn wij als Plaisier Interieur door en door bekend met de meubelen van Artifort. Maar hoe het productieproces er bij Artifort uit ziet? Dat was voor ons nieuw. We konden dus ook niet wachten om de gele hesjes en veiligheidsbrillen op te doen. Met twee fabrieken (Schijndel en Lanaken) hebben ze alle kennis én vakmanschap in huis om hun producten volledig in eigen beheer te produceren. Hierin is Artifort uniek on onderscheidend ten opzichte van andere grote design merken. Tijdens de rondleiding zagen we stap voor stap hoe een Artifort meubel tot leven komt.

Artifort
Artifort

Als kers op de taart mochten wij als één van de eerste een bezoekje brengen aan het Artifort archief. Hierin staan diverse design klassiekers uit het verleden van Artifort van wereldberoemde ontwerpers als Pierre Paulin en René Holten. Prachtig om te zien hoe het merk door de jaren heen is uitgegroeid tot één van de bekendste Nederlandse designmerken.

Artifort

Cultureel erfgoed bij Artifort

Eind jaren vijftig volgde weer zo’n doorbraak. Pierre Paulin verving de houten romp door een nieuwe constructiemethode met ingeschuimde metalen buisframes. De Fransman zou met zijn expressieve ontwerpen net als Eames, Panton en Jacobsen het gezicht van een tijdsgewricht worden. Van Der Lande: ‘In Europa doen we het naast Nederland nergens zo goed als in Frankrijk. Met een vaste Paulin-opstelling in het Centre Pompidou beschouwen de Fransen ons immers ook een beetje als nationaal cultuurgoed.’

Toekomst Artifort

De volgende generatie Van der Lande is onderweg en beraadt zich op de toekomst van Artifort in de vorm van export manager Maurits van der Lande. Het doel is het opbouwen van Artifort tot een duurzaam en maatschappelijk verantwoord onderneming. Vader Sander: ‘’Wij willen een omgeving creëren waar mensen zich thuis voelen. Dat doen we door met producten in te spelen op de interactie tussen gedrag en de omgeving waarin mensen verblijven. Dat is onze visie. ‘’ De strategie van Artifort is het ontwikkelen en positioneren van het designmerk voor de leefstijlmarkt in het hoge segment. ‘’De productie en kwaliteit moet goed zijn. Luisteren naar de klant is daarbij voor Artifort zeer belangrijk.’’

Artifort geschiedenis

1890 Jules Wagemans vestigd zich als behanger en stoffeerder in Maastricht
1928 Merknaam Artifort en eerste beeldmerk geïntroduceerd
1936 Theo Ruth als vaste ontwerper in dienst bij Artifort
1958 Kho Liang Ie wordt esthetisch adviseur; trekt ontwerper Pierre Paulin en Geoffrey Harcourt aan
1970 Introductie huidige logo Artifort
1994 Overname Artifort door Samas
1998 Overname Artifort door Lande
2007 Jubileum Pierre Paulin 80 jaar, 60 jaar ontwerper (50 jaar voor Artifort). Herintroductie ABCD en Le Chat bij Artifort
2010 Jubileum 50 jaar Artifort Orange Slice
2013 Lancering Artifort Patch stoel Jacco Bregonje in samenwerking met Missoni

 

5 klassiekers van het merk Artifort:
1960, Orange Slice, Pierre Paulin
1966, Ribbon Chair, Pierre Paulin
1967, Tongue, Pierre Paulin
1968, C 683 – C 684, Kho Liang Ie
1968, F 978, Geoffrey Harcourt

Bovenstaand verslag is afkomstig uit woontijdschrift Eigen Huis (april 2014), vakblad Meubel (2015) en Eigen Huis en Interieur (2016).

 

Het Nederlandse designhuis Artifort heeft vele klassiekers op zijn naam zoals de Chaise Longue van de ontwerper Geoffrey Harcourt en Ribbon en Tongue van Pierre Paulin. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor de Artifort More Mare, Artifort Tulip Midi en natuurlijk de Artifort Apollo. De mooiste Artifort meubels, waarbij art en comfort de ultieme combinatie zijn, koopt u bij Plaisier. Ontdek de prachtige collectie bij Plaisier en kies voor een van deze markante en eigenzinnige meubelstukken, waar u bij dé interieurspecialist van Rotterdam en omstreken op voordelige wijze een inspirerende woon-, werk- of verblijfsomgeving mee creëert.

Hier vindt u nog veel meer design meubels, zoals design fauteuils, design bijzettafels, design bedden, design kasten, design hoekbanken en ook accessoires. Voor advies over uw interieur kunt u in de winkel terecht bij onze interieuradviseurs.

Made in Holland

Met een glanzend verleden en één been in het James Bond tijdperk timmert Artifort aan de toekomst met een generatie jonge ontwerpers. ‘Het gaat bij Artifort om zitten: van zes uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s avonds. ‘Bij Artifort beseffen ze goed dat ze in het verleden geschiedenis schreven. Te midden van al die designklassiekers van Pierre Paulin, Geoffrey Harcourt en Kho Liang Ie is het lastig nuchter te blijven. Al demonstreert de actuele slogan van Artifort ‘Still making History’ dat het bedrijf de nieuwe ontwerpen voor Artifort van René Holten, Michiel van der Kley en Patrick Norguet evengoed een plek in de collectie van het Museum of Modern Art en het Centre Pompidou gunt. Achter in de Artifort showroom bij de fabriek in het Brabantse Schijndel waakt een groot zwart-witportret van Kho Liang Ie (1927-1975) tevreden pijprokend over de ‘erfenis’.

 

Natuurlijk is directeur Sander van der Lande van Artifort trots op dat Goed Wonen-verleden en de iconen die vanaf eind jaren vijftig bij Artifort in productie zijn. ‘Het is de verdienste van Kho Liang Ie geweest dat hij als artdirector mensen bij haalde die het interieurbeeld van de jaren zestig ingrijpend veranderden. Bovendien: ze bepalen nog altijd de DNA van Artifort.

 

Toen Henricus Wagemans, zoon van de Maastrichtse behanger en stoffeerder Jules Wagemans, zich begin vorige eeuw met de productie van meubels inliet, kon hij niet vermoeden dat Wagemans & Van Tuinen een bedrijf met landelijke uitstraling en een toonzaal in Amsterdam zou worden. Later -in 1928 werd de merknaam Artifort geïntroduceerd- zou het bedrijf zijn vleugels ook internationaal uitslaan. In de harde jaren tachtig en negentig hing het voortbestaan van Artifort vanwege de concurrentie uit lagelonenlanden een paar maal aan een zijden draadje. Lande, de Brabantse fabrikant van projectmeubilair, ontfermde zich in 1998 over de firma Artifort. Directeur Sander van de Lande memoreert hoe de overname van Artifort in aanleg een broodnuchtere transactie was. ‘In het Belgische Lanaken beschikte het bedrijf over bewonderenswaardige stoffeerders kennis. Het was een mooie aanvulling op onze eigen productiecapaciteit.’
Niks geen mooie woorden bij Artifort over design potentie en iconische waarde. De aanleiding om de licentie over te kopen van Artifort was aanvankelijk puur pragmatisch. ‘Fantastisch hoor, dat de Orange Slice, de Tongue, de Ribbon en al die andere modellen museumstukken zijn. Maar uiteindelijk moet het ook een levende catalogus zijn. U moet ze aanschaffen zodat de mensen hier, bij Artifort, hun werk houden’.

 

De kwaliteit van design meubelen
Zoals het Utrechtse Pastoe primair als kastenfabrikant bekendstaat, Arco uit Winterswijk vooral met tafels wordt geassocieerd, zo draait het bij Artifort om zitten. ‘We maken producten die in het tijdvak van zes uur ’s ochtends tot twaalf uur ’s avonds passen. Zitten in de brede zin: aan de ontbijttafel, op school, in de lounge van een hotel of in een kantoorsituatie.

 

Van der Lande: ‘In Europa doen we het met Artifort naast Nederland nergens zo goed als in Frankrijk. Met een vaste Paulin-opstelling in het Centre Pompidou beschouwen de Fransen ons immers ook een beetje als Frans cultuurgoed. Niet voor niets mocht Paulin de privé appartementen van de presidenten Pompidou en Mitterand in het Elysée-paleis creëren.
De banden met de familie Paulin (1927-2009) zijn sinds de overname van Artifort door Lande weer aangehaald. Van der Lande: ‘Zijn vrouw bezoek ik af en toe. Er is nog zoveel wat de moeite waard is. Zo hebben we vorig jaar in Milaan de Moulin, een vergeten stoeltje uit 1954, opnieuw gepresenteerd. Stond bij Maïa, Paulins echtgenote, in de garage’. Er waren meer heruitgaven door Artifort. Ook de Rocking Chair, een ontwerp van Geoffrey Harcourt uit 1967, is opnieuw verkrijgbaar. Van der Lande: ‘Die keuze van Artifort voor de Franse Pierre Paulin en de Engelsman Geoffrey Harcourt is strategisch een slimme keuze. Paulin als optie voor de woonkamer en de Franse markt, Harcourt garandeerde voor Artifort een voet tussen de deur van de projectmarkt en de Britse markt. ‘Inmiddels zijn project- en particuliere markt geen gescheiden werelden meer. ‘Zeker met het nieuwe werken gaan werksituaties naadloos over in woonsituaties en andersom.’

 

Familiebedrijven, Artifort en Lande zijn, net als Plaisier Interieur, een familiebedrijf. Lande Group wordt nu geleid door de tweede generatie: Sander van der Lande. Lande Group is eigenaar van o.a. de merken Artifort en Lande.
Lande Groep heeft drie eigen productielocaties: Schijndel, Lanaken (België) en Belande in Bursa (Turkije). Van de Lande senior: ‘’Wij zijn trots op wat we hebben, omdat we alles in eigen huis maken. De productiefaciliteiten beschikken over een state-of-the-art machinepark van 10.000 vierkante meter. Onze werknemers zijn zeer ervaren vakmensen en iedere locatie heeft zijn specialiteit.’’

 

Het productieproces van Artifort heeft plaats in Schijndel. In samenwerking met ontwerpers worden de design meubelen ontwikkeld. Daarbij gebruiken zij de benodigde apparatuur, zoals lasmallen, pasmallen en matrijzen. Onderdelen van het productieproces zijn: het polyurethaan vormen van de zitelementen, de metaalbewerking, poedercoaten van de metalen frames, houtbewerking, natlakken van kastdelen en tafelbladen, de eindmontage en expeditie van de producten. Het hoofdkantoor en de showrooms van Artifort en Lande bevinden zich in Schijndel. In Turkije maakt Artifort metalen halffabricaten en in Lanaken wordt gestoffeerd voor Artifort.

Flexibiliteit bij Artifort

‘Artifort,’ stelt Van der Lande, ‘maakt design meubelen die het stempel dragen van de tijd waarin ze zijn ontstaan, maar er niet gebukt onder gaan. Ze zijn niet tijdloos, ze wórden het.’ Omdat de technologische condities de afgelopen jaren sterk verbeterd zijn, is het mogelijk ook minder courante modellen als de 444, de Chat, de Butterfly en de ABCD-bank op aanvraag te produceren. CNC freesmachines, software voor inschuimmallen, insert-frames en speciale snij programma’s zorgen voor meer flexibiliteit bij Artifort. Behalve voor comfortabel zitten staat Artifort voor strak, rimpelloos stofferen en herstofferen met stretchstof van de beste merken. Van der Lande: ‘Geregeld maken we hier bij Artifort veertig jaar oude modellen klaar voor een tweede leven. Mijn schoonmoeder van 92 zit nog elke dag op een Artifort bank van Kho Liang Ie. Met een nieuw stofje, dat wel.’

Het vakmanschap van Artifort

Artifort kenmerkt zich door meubilair dat generaties lang meegaat. Het geheim hierachter is de hoge kwaliteit materialen die geboden worden, in combinatie met bekwaam personeel. Het vakmanschap van de lassers, stoffeerders, naaisters en houtbewerkers is van hoog niveau door jarenlange ervaring en interne opleiding van de jonge werknemers. De productie van Artifort meubilair gebeurt op kleine schaal. Het merk gelooft dan ook in duurzaamheid en langdurigheid van de producten. Artifort banken zijn van hoge kwaliteit en zien er zelfs na twintig jaar, met een herstoffering, weer helemaal nieuw uit. Dat is waar Artifort en haar werknemers voor staat: producten die lang meegaan en authentiek zijn.

Veelgestelde vragen

In welke stoffen zijn Artifort meubelen leverbaar?
De Artifort meubelen zijn leverbaar in vele soorten en kleuren stoffen. Artifort werkt hierbij samen met bekende stoffabrikanten zoals de Ploeg, Kvadrat, Gabriels en Gudbrandsdalens. Heeft u een eigen stof die niet standaard in de Artifort collectie zit? Ook dit is vaak mogelijk. Neem hiervoor contact op met Plaisier Interieur. Wist u dat de meubelen van Artifort ook bijna altijd bekleed kunnen worden met leer? Ook hier heeft u de keuze uit vele soorten en kleuren.

 

Welke modellen vind ik in de showroom van Plaisier Interieur?
Wij hebben de mooiste Artifort meubelen bijna altijd in onze showroom staan. Kijk voor het actuele aanbod op onze website of neem gerust contact met ons op. Staat het door u gewenste model niet in onze winkel. Laat ons dit dan weten. Vaak kunnen we zorgen dat binnen een week na uw aanvraag het gewenste model alsnog bij ons in de winkel te zien is.

 

Wat is levertijd van een Artifort meubel?
De meubelen van Artifort worden speciaal voor u geproduceerd. Dus geen massaproductie, maar productie op maat voor u. Gemiddeld is de levertijd dan ook 10 weken, maar Artifort heeft ook een snel leverprogramma op een aantal modellen en stoffen. De levertijd van het snel leverprogramma bedraagt in deze gevallen slechts enkele weken. Extra snelle levertijd nodig? Neem hiervoor contact op met Plaisier Interieur.

Wij scoren een 8.8/10 uit 1400+ beoordelingen
Plaisier Interieur
7.000m2 showroom
Lagendijk 99
2981 EK, Ridderkerk
Plaisier AvantGarde
Design Boutique
Mariniersweg 84a
3011 NT, Rotterdam
Waarom Plaisier Interieur?
Ruim 125 jaar ervaring
7.000m² inspiratie!
CBW Erkend
Deskundig advies
Deskundig interieuradvies bij Plaisier
Deskundig interieuradvies?
Onze interieurontwerpers helpen u graag uw interieurwensen waar te maken.
Ontvang ons nieuwste magazine!

Nu verkrijgbaar. Meld u aan en ontvang binnen enkele dagen ons magazine bij u thuis!